Wakacyjna wielka płyta

Wakacyjna wielka płyta

Przeważnie, gdy myślimy o wakacyjnym mieszkaniu to  mamy przed oczami jedną z nadmorskich miejscowości lub przytulne gniazdko gdzieś w górach. W przypadku tego mieszkania, jest zupełnie odwrotnie. 20 piętrowy blok na skraju Żoliborza z widokiem na coraz okazalszą panoramę nowoczesnej Warszawy. Idealne miejsce do prowadzenia wielkomiejskiego życia. To okolica lubiana przez warszawiaków  – jest bezpiecznie, zielono i można tu znaleźć sporo miejsc sprzyjających rekreacji.

Wakacyjny azyl

To właśnie widok z okien zachwycił właścicieli, którzy na stałe mieszkając w Stanach Zjednoczonych marzyli o stworzeniu w Warszawie swojego miejsca, w którym mogliby się zatrzymywać w trakcie wizyt w Polsce.

Remont na odległość to wyzwanie, dlatego inwestorzy poprosili Maszroom o pomoc w realizacji swoich marzeń. Otrzymałam ogromny pakiet zaufania. Właściciele, choć świadomi jakiego typu estetyką chcieliby się otaczać, podchodzili do projektowania i przedstawianych pomysłów w bardzo otwarty sposób.

Koncepcja projektowa

Najważniejszymi założeniami projektu wnętrz było otworzenie poszatkowanej na małe pomieszczenia przestrzeni oraz podkreślenie naturalnego światła.

Początkowo pięćdziesięciometrowe mieszkanie składało się z przedpokoju, pokoju dziennego z szafą wnękową, malutkiej sypialni, oddzielnej kuchni, łazienki oraz sporego balkonu. Bez ingerencji w układ ścian trudno byłoby osiągnąć założone cele.

Od razu pragnę wszystkich przestrzec. Jeżeli planujecie jakiekolwiek zmiany w układzie ścian w mieszkaniach z wielkiej płyty, należy poradzić się konstruktora. Nawet jeżeli ściany wewnętrzne są cienkie, wcale nie musi to oznaczać że możemy je wyburzyć. W wielkiej płycie kryje wiele niespodzianek i lepiej mieć pewność, że nasz remont nie spowoduje szkód w budynku.

projekt salonu z aneksem

Przygotowując projekt zależało mi, by za wszelką cenę wyeksponować ścianę z rzędem okien prowadzących na balkon. Widok z okien jest niesamowity i chciałam jeszcze bardziej to podkreślić, co udało mi się osiągnąć przestawiając ściany.

projekt sypialni w Warszawie

Łazienka to jedyna przestrzeń ze ściśle zaznaczonymi granicami. Wejście do niej zostało ukryte za ścianą z kolorowym lustrem.

Mieszkanie ze sztuką w tle

Przed przystąpieniem do pracy dostałam od inwestorów zdjęcia obrazów, które planowali powiesić w mieszkaniu. Była to świetna inspiracja i niejako punkt wyjścia w przygotowywaniu całej koncepcji.

Gdy oglądamy gotowy projekt, pierwsze wrażenie to surowy design, drugie to ciepło akcentów kolorystycznych występujących w każdym zakątku mieszkania. Pomieszczenia wypełnia delikatna, złamana biel a liczne tekstylia nadają wnętrzu ciepłego charakteru. Jest to neutralna baza do wprowadzenia kolejnych elementów aranżacji. Duża ilość naturalnego drewna i wyszukane elementy umeblowania dobrze podkreślają charakter mieszkania, które służy jako wakacyjna odskocznia.

miejsce do pracy zdalnej

Część dzienna to kompozycja elementów nowoczesnych i prostych. Zabudowa kuchenna łączy w sobie proste, minimalistyczne formy frontów szafek z tymi wiszącymi o wyraźnym kolorze i  zaoblonych kształtach. Te drugie nawiązują do czerwonej przesłony w przedpokoju, która ukrywa miejsce do pracy zdalnej.Projekt miejsca do pracy

Okrągły stół w centralnej części z możliwością jego rozłożenia, wizualnie przedziela dwie przestrzenie, nie stanowiąc jednak mocnej bariery.

Łóżka są ukryte za zasłonami, dzięki czemu możemy zarządzać przestrzenią i w razie potrzeby otworzyć je na strefę dzienną.

Wnętrze tego mieszkania niewątpliwie wyróżnia oryginalne oświetlenie. Większość lamp ma proste geometryczne kształty, które powtórzone są w kompozycji zdobiącej na ścianę. Jest to ciekawa przeciwwaga dla obłej, sprawiające wrażenie wręcz puchatej kanapy. 

Zaproponowana estetyka kontynuowana jest również w przestrzeni łazienki. Tutaj ściana przyozdobiona została wyjątkową tapetą z widokiem gór. Mocna linia gór została poniekąd powtórzona we wzorze na płytkach.

Ciekawym akcentem jest też lustro, złożone z dwóch materiałów. Tafli zwykłego lustra oraz dwóch elementów w kolorze. Dodatkowo jego kształt nawiązuje do dekoracji ściany w salonie. W tym mieszkaniu nie ma rzeczy przypadkowych.

Efekt końcowy

Ta niezwykła przestrzeń doskonale odpowiada potrzebom użytkowników, którzy w warszawskim mieszkaniu szukają relaksu. Cała aranżacja wydaje się przestronna, a to za sprawą odpowiedniego rozplanowania przestrzeni oraz prostych form, które wprowadzone zostały do wnętrz. Powstało wnętrze spójne i wyraziste, które flirtuje z aktualnymi trendami.

 


Karolina

Nazywam się Karolina Pogorzelska i zajmuję się projektowaniem wnętrz. Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy napisz lub zadzwoń do mnie. Bardzo chętnie pomogę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Szukasz projektanta wnętrz? Masz pytania?